Domowe pieguski. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów. Pyszny i prosty deser, który niezwykle szybko możecie przygotować w domu.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi lub bakaliami (można też użyć osobno czekolady i orzechów laskowych)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokroje na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać jajka oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść jednolite ciasto.
Ręce natłuścić olejem. Uformować 25 kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w 180 stopniach, grzanie góra-dół ok. 18-20 minut.
Ciasteczka opcjonalnie można oblać roztopioną czekoladą.