pieczone ziemniaki z parmezanem
przekąski WYTRAWNIE

Pieczone ziemniaki z parmezanem

ziemniaki z parmezanem
ziemniaki z parmezanem

Ziemniaki zapiekane z parmezanem. Pyszne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczków. Stare ziemniaki trzeba podgotować, aby pieczenie nie trwało wieki. Młode piec bez gotowania.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki (1 ziemniak na 8 części). Podgotować je w osolonej wodzie, przez 10 minut od zagotowania. Odcedzić.

W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe przyprawy i oliwę z oliwek.

Lekko przestudzone ziemniaki umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wymieszać je z marynatą. Wierzch posypać parmezanem.

Piec w 200 stopniach 15 minut (grzanie góra-dół). Następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze 3-5 minut do ładnego zarumienienia.

Młodych ziemniaków nie trzeba wcześniej podgotowywać, ewentualnie wydłużyć nieco czas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *