

Ziemniaki zapiekane z parmezanem. Pyszne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczków. Stare ziemniaki trzeba podgotować, aby pieczenie nie trwało wieki. Młode piec bez gotowania.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki (1 ziemniak na 8 części). Podgotować je w osolonej wodzie, przez 10 minut od zagotowania. Odcedzić.

W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe przyprawy i oliwę z oliwek.
Lekko przestudzone ziemniaki umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wymieszać je z marynatą. Wierzch posypać parmezanem.

Piec w 200 stopniach 15 minut (grzanie góra-dół). Następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze 3-5 minut do ładnego zarumienienia.
Młodych ziemniaków nie trzeba wcześniej podgotowywać, ewentualnie wydłużyć nieco czas pieczenia.