pączki pistacjowe
NA SŁODKO pączki Tłusty czwartek

Pączki pistacjowe

pączki pistacjowe
pączki pistacjowe
pączki pistacjowe
pączki pistacjowe

Przepyszne pączki pistacjowe w dwóch wersjach: sama pistacja oraz pistacja – malina. Osobiście wybieram pistację z maliną, gdyż te smaki świetnie współgrają. Tworzą idealny duet. To chyba najlepsze pączki jakie w życiu jadłam.

Składniki (8 szt.):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 550
  • 13 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka rozm. L (ok. 70g)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1,5 litra oleju rzepakowego

Krem pistacjowy:

  • 80 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 100 g kremu pistacjowego (ze słoiczka)
  • 150 g mascarpone

dodatkowo: kilka łyżek konfitury malinowej, tabliczka czekolady i garść posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Na końcu znajdziecie film z przygotowania. Na pewno usprawni Wam pracę.

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia.

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wlać w nie rozpuszczone drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać je do całości. Dodać także szczyptę soli, pozostałe mleko, spirytus. Wyrabiać ciasto. Można to robić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, lub ręcznie.

Po kilku minutach wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło. I tu polecam na chwile odłożyć mikser i wziąć silikonową lub drewnianą łopatkę. Mikser ciężko radzi sobie z wkręceniem masła. Gdy ciasto już lekko przyjmie masło, znów wracamy do miksera i wyrabiamy ciasto kolejne 8-10 minut.

Gdy ciasto jest już ładnie wyrobione i odchodzi od ścian miski (może się trochę kleić, to jest w porządku; ciasto na pączki jest trochę luźne). Przykryć je folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę).

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każda po ok. 63 g ciasta. Uformować kulki. Układać je na podsypanej mąką stolnicy. Gotowe kulki spłaszczyć palcami. Przykryć ściereczką na kolejne 30 minut.

W dużym garnku, lub głębokiej patelni o średnicy ok. 24-26 cm rozgrzać olej. Olej musi mieć 175 stopni. Należy go rozgrzewać powoli, na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej temperatury. U mnie trwało to ok. 20 minut.
Ostrożnie wkładać pączki do oleju i smażyć na brązowy kolor z każdej strony (całkowity czas smażenia to ok. 3-4 minuty). Cały czas kontrolować temperaturę oleju. W razie potrzeby zwiększać lub zmniejszać grzanie.
Pączki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krem pistacjowy

W rondelku umieścić połamaną na kostki czekoladę. Dodać śmietankę. Ogrzewać na niewielkiej mocy grzania do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.

Zdjąć z grzania i dodać krem pistacjowy. Wymieszać do połączenia. Dobrze wystudzić. Dodać mascarpone i ubić do uzyskania gęstego kremu.

Pączki po całkowitym wystudzeniu nadziać kremem pistacjowym. Zrobić nożem spore nacięcie, aby do środka weszła spora ilość kremu. Można dodatkowo wstrzyknąć za pomocą strzykawki trochę konfitury malinowej.

Nadziane pączki zanurzyć w roztopionej czekoladzie i obsypać posiekanymi pistacjami.

Inna propozycja podania: wystudzone pączki zanurzać w czekoladzie i udekorować. Przekroić na pół. Na środku dolnej części umieścić po łyżeczce konfitury malinowej. Wycisnąć krem pistacjowy i przyłożyć drugą połówkę.

Zachęcam, obejrzyjcie film z ich przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *