Ogórki małosolne przygotowuję z przepisu mojej mamy i zawsze wychodzą pyszne. Są idealnie chrupiące. Klasyka polskiej kuchni. Ważne aby użyć świeżych ogórków, z dobrego źródła. Ogórki świetnie sprawdzą jako zdrowa przekąska, dodatek do kanapek czy obiadu.
Składniki:
- ok. 1-1,5 kg ogórków (w zależności od wielkości słoika)
- 5-6 gałązek kopru
- 5 cm chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście wiśni i 2-3 liście porzeczki
przepis na litr zalewy:
- 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
- 1,5 łyżki soli
Można zrobić od razu 2 litry zalewy, najwyżej trochę zostanie. W zależności od wielkości słoika i wielkości ogórków może być potrzebna różna ilość zalewy.
Sposób przygotowania:
Na dno słoika wrzucić kilka gałązek kopru, ząbek czosnku, 2,5 cm kawałek chrzanu, 1-2 liście wiśni, 1-2 liście porzeczki. Ściśle ułożyć pierwszą warstwę dokładnie umytych ogórków.
Na pierwszą warstwę ogórków wrzucić 2-3 gałązki kopru, ząbek czosnku, kolejny kawałek chrzanu, 1-2 liście wiśni oraz 1-2 liście porzeczki. Ułożyć ściśle ogórki do pełna.
Zalać zalewą do pełna, tak aby ogórki były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić.
Jeżeli słoik będzie bardzo pełny, to podczas kiszenia może trochę wylewać się woda, więc słoik najlepiej położyć na talerzu.
Ogórki można jeść na każdym etapie kiszenia. Im dłużej tym bardziej się ukiszą. Ja najbardziej lubię takie dwudniowe.