Dla wszystkich co lubią naleśniki na słodko. Może być to sycące śniadanie albo nawet obiad. Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem wanilii oraz owocami. Można wykorzystać sezonowe owoce lub całorocznie owoce z puszki.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane, smalec)
Farsz:
- 1 kostka twarogu (200 g.)
- 1 nieduży jogurt naturalny (ok. 180 g.)
- 3-4 łyżki cukru drobnego (ilość do smaku)
- 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
- Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
- Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
- Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać cukier, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Naleśniki podać z twarogiem oraz owocami.