naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami
NA SŁODKO naleśniki wegetariańskie

Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami

naleśniki z twarogiem

Dla wszystkich co lubią naleśniki na słodko. Może być to sycące śniadanie albo nawet obiad. Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem wanilii oraz owocami. Można wykorzystać sezonowe owoce lub całorocznie owoce z puszki.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane, smalec)

Farsz:

  • 1 kostka twarogu (200 g.)
  • 1 nieduży jogurt naturalny (ok. 180 g.)
  • 3-4 łyżki cukru drobnego (ilość do smaku)
  • 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
  2. Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
  3. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać cukier, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  4. Naleśniki podać z twarogiem oraz owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *