

Puszyste, maślane ciasto z rabarbarem. Można wykorzystać również inne owoce, ale w sezonie warto zrobić z rabarbarem. Wychodzi mięciutkie, wilgotne, po prostu przepyszne!
Składniki (blaszka 24 cm. x 24 cm.):
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 260 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500-600 g rabarbaru
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki. Młodego rabarbaru nie trzeba obierać. Grubsze, starsze łodygi trzeba najpierw obrać.
Składniki na kruszonkę wymieszać w niedużej misce. Rozcierać palcami, aż do utworzenia kruszonkowej struktury. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (miksując mikserem kilka minut).
Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem. Jeżeli po dodaniu jajek masa się zważy, to nic się nie stało, robić dalej i tak się upiecze. Jeżeli jajka nie mają temp. pokojowej to może tak się zdarzyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 24 cm x 24 cm.) Wyłożyć owoce. Lekko je powciskać.
Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
Zachęcam obejrzyjcie film z przygotowania: