Pyszne, śniadaniowe bułeczki, idealne do porannej kawy. Jeszcze pyszniejsze podane z domową owocową konfiturą. Świetne także jako przekąska. Miękkie, pyszne również następnego dnia. Można je również mrozić.
Składniki (12 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 60 g masła
- 300 ml mleka
- 60 g cukru
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 jajko, roztopione ostudzone masło, 300 ml letniego mleka, cukier oraz sól.
2. Całą masę wyrabiać 10 min, za pomocą miksera z hakami do ciast drożdżowych, lub wyrabiać ręcznie.
3. Ciasto w misce przykryć bawełnianą ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Jeżeli macie piekarnik z możliwością ustawienia temperatury 30 stopni, to polecam to wykorzystać, gdyż ciasto w takich warunkach wyrasta o wiele szybciej.
4. Wyrośnięte ciasto powyrabiać ręcznie, przez kilka sekund, na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 12 części. Formować podłużne bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ostrą stroną noża. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30-40 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 20 minut.