![makaron w sosie śmietanowym](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/sos-z-boczkiem-1024x796.jpg)
![makaron w kremowym sosie](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/sos-z-boczkiem-1-1024x735.jpg)
Makaron w kremowym sosie z boczkiem. Pyszne, aromatyczne danie z dodatkiem sera.
Składniki:
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 40 g tartego sera Dziugas
- 350 ml passaty pomidorowej
- sól pieprz
- makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić i podsmażyć na suchej patelni. Gdy tłuszcz się zacznie wytapiać, a boczek zarumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć kilka minut aż zmięknie.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/boczek--1024x680.jpg)
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/boczek-1-1024x677.jpg)
Dodać passatę pomidorową, śmietankę oraz ser. Wymieszać. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/sos-1024x664.jpg)
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/06/sos-1-1024x718.jpg)
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.