

Przepyszny cytrynowy krem. Baza, nadzienie i polewa do ciast i deserów. Możliwości jest wiele, ciasteczka, serniki, tartaletki. Jest niezwykle kremowy i orzeźwiający.
Składniki:
- 3 cytryny średniej wielkości (skórka+sok)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 80 g masła
W związku z tym, że korzystamy ze skórki cytryn, należy je wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Warto też wybierać te ekologiczne, o ile to możliwe.
Sposób przygotowania:
Z cytryn zetrzeć wierzchnią warstwę skórki, bez białej warstwy. Z reszty wycisnąć sok. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mi wyszło 120 ml soku.
W misce wymieszać jajka, żółtka i cukier. Umieścić w kąpieli parowej (miska nad garnkiem z wodą). Należy pamiętać, aby miska nie dotykała wody. Bez przerwy mieszać rózgą kuchenną, aż do zgęstnienia (ok. 10-15 minut).
Dodać sok z cytryny oraz skórkę. Dalej mieszać, podgrzewając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Jeszcze podgrzewać, mieszając kilka minut.
Zdjąć z grzania i dodać masło. Wymieszać do rozpuszczenia. Rozdozować do słoiczków, po przestudzeniu zamknąć i włożyć do lodówki.
Przechowywać 7-10 dni.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania: