Lemon curd
desery NA SŁODKO

Lemon curd

lemon curd
lemon curd

Przepyszny cytrynowy krem. Baza, nadzienie i polewa do ciast i deserów. Możliwości jest wiele, ciasteczka, serniki, tartaletki. Jest niezwykle kremowy i orzeźwiający.

Składniki:

  • 3 cytryny średniej wielkości (skórka+sok)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 80 g masła

W związku z tym, że korzystamy ze skórki cytryn, należy je wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Warto też wybierać te ekologiczne, o ile to możliwe.

Sposób przygotowania:

Z cytryn zetrzeć wierzchnią warstwę skórki, bez białej warstwy. Z reszty wycisnąć sok. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mi wyszło 120 ml soku.

W misce wymieszać jajka, żółtka i cukier. Umieścić w kąpieli parowej (miska nad garnkiem z wodą). Należy pamiętać, aby miska nie dotykała wody. Bez przerwy mieszać rózgą kuchenną, aż do zgęstnienia (ok. 10-15 minut).

Dodać sok z cytryny oraz skórkę. Dalej mieszać, podgrzewając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Jeszcze podgrzewać, mieszając kilka minut.

Zdjąć z grzania i dodać masło. Wymieszać do rozpuszczenia. Rozdozować do słoiczków, po przestudzeniu zamknąć i włożyć do lodówki.

Przechowywać 7-10 dni.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *