
Słodko-kwaśna, a także nieco ostra potrawka z kurczaka z brzoskwiniami, z bukietem chrupiących warzyw.
Składniki (4-5 osobowa porcja):
- 600-700 g filetu z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń (4-5 połówek)
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 3 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ryż
przyprawy:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w 3-4 cm paski. Dodać przyprawy: sos sojowy, kolendrę, curry, mielone papryki, 1/2 łyżeczki soli, a także sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, starty lub posiekany imbir, oraz płatki chili. Wymieszać, odstawić.
2. Świeżą paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i zetrzeć na cienkie słupki, ewentualnie na tarce o grubych oczkach lub w plasterki. Por pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać głęboką patelnię. Przełożyć mięso. Smażyć chwilę na sporej mocy grzania, często mieszając. Chodzi tylko żeby mięso z zewnątrz się ścięło.
4. Dodać marchew oraz paprykę . Przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut.
5. Dodać por oraz pomidory. Dusić kolejne kilka minut.
6. Dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Podgrzewać kilka minut.
7. Doprawić solą do smaku i ewentualnie chili i sokiem z cytryny do smaku, aby wyregulować ostrość i kwaśność.
8. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.