kurczak słodko kwaśny
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z brzoskwiniami

Słodko-kwaśna, a także nieco ostra potrawka z kurczaka z brzoskwiniami, z bukietem chrupiących warzyw.

Składniki (4-5 osobowa porcja):

  • 600-700 g filetu z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń (4-5 połówek)
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ryż

przyprawy:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w 3-4 cm paski. Dodać przyprawy: sos sojowy, kolendrę, curry, mielone papryki, 1/2 łyżeczki soli, a także sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, starty lub posiekany imbir, oraz płatki chili. Wymieszać, odstawić. 
2. Świeżą paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i zetrzeć na cienkie słupki, ewentualnie na tarce o grubych oczkach lub w plasterki. Por pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć ze skórki i pokroić w kostkę. 
3. Rozgrzać głęboką patelnię. Przełożyć mięso. Smażyć chwilę na sporej mocy grzania, często mieszając. Chodzi tylko żeby mięso z zewnątrz się ścięło. 
4. Dodać marchew oraz paprykę . Przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. 
5. Dodać por oraz pomidory. Dusić kolejne kilka minut. 
6. Dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Podgrzewać kilka minut. 
7. Doprawić solą do smaku i ewentualnie chili i sokiem z cytryny do smaku, aby wyregulować ostrość i kwaśność. 
8. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *