krem z pieczonym burakiem
wegańskie WYTRAWNIE zupy

Krem z pieczonych buraków

krem z buraków

Uwielbiam botwinkę. Gdy tylko pojawiają się młode pęczki gotuję ją często. Gdy jednak są już większe buraki, przygotowuję zupę, krem z pieczonych buraków. Pyszna i zdrowa zupa. Podana z podprażonymi ziarnami oraz łyżką kwaśnej śmietany 18%, a także świeżą, posiekaną natką pietruszki, to rewelacja.

Składniki:

  • 800 g buraków
  • 400 g ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz czarny
  • sok z ok. 1/2 cytryny
  • do podania: podprażone ziarna dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe (można użyć mix), kwaśna śmietana 18%, oraz świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć. Każdy zawinąć osobno w folię aluminiową tworząc sakiewki. Czosnek w łupinach również zawinąć w jedną sakiewkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Czosnek wyjąć po 30 minutach.
  1. Wystudzone buraki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć z łupin.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki (można ją również pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na maśle lub oleju).
  3. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki oraz cebulę. Gotować 10 minut.
  4. Dodać buraki oraz czosnek. Gotować kolejne 15 minut.
  5. Gdy ziemniaki będą już miękkie zblendować zupę. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością soku z cytryny. Zupa powinna mieć słodko kwaśny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *