

Uwielbiam botwinkę. Gdy tylko pojawiają się młode pęczki gotuję ją często. Gdy jednak są już większe buraki, przygotowuję zupę, krem z pieczonych buraków. Pyszna i zdrowa zupa. Podana z podprażonymi ziarnami oraz łyżką kwaśnej śmietany 18%, a także świeżą, posiekaną natką pietruszki, to rewelacja.
Składniki:
- 800 g buraków
- 400 g ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- sól, pieprz czarny
- sok z ok. 1/2 cytryny
- do podania: podprażone ziarna dyni, słonecznika lub orzeszki piniowe (można użyć mix), kwaśna śmietana 18%, oraz świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć. Każdy zawinąć osobno w folię aluminiową tworząc sakiewki. Czosnek w łupinach również zawinąć w jedną sakiewkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Czosnek wyjąć po 30 minutach.

- Wystudzone buraki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć z łupin.
- Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki (można ją również pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na maśle lub oleju).
- Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki oraz cebulę. Gotować 10 minut.
- Dodać buraki oraz czosnek. Gotować kolejne 15 minut.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie zblendować zupę. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością soku z cytryny. Zupa powinna mieć słodko kwaśny smak.