krem pistacjowy
desery NA SŁODKO

Krem pistacjowy. Najlepszy do pączków, tortów i babeczek.

Krem pistacjowy
krem pistacjowy

Krem pistacjowy. Idealny do przekładania i dekorowania tortów, babeczek, a także nadziewania pączków. Jest stabilny, dobrze się trzyma i przechowuje.

Składniki:

  • 80 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 100 g kremu pistacjowego (ze słoiczka)
  • 150 g sera mascarpone

Krem pistacjowy ze słoiczka ma już sporo cukru, więc kremu nie trzeba dodatkowo dosładzać. Jeżeli korzystacie z pasty pistacjowej 100% to użyjcie jej trochę mniej (80 gramów) i dodajcie 1-2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

W rondelku umieścić połamaną na kostki czekoladę. Dodać śmietankę. Ogrzewać na niewielkiej mocy grzania do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.

Zdjąć z grzania i dodać krem pistacjowy. Wymieszać do połączenia. Dobrze wystudzić. Dodać mascarpone i ubić do uzyskania gęstego kremu.

Zachęcam, obejrzycie film z przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *