

Krem pistacjowy. Idealny do przekładania i dekorowania tortów, babeczek, a także nadziewania pączków. Jest stabilny, dobrze się trzyma i przechowuje.
Składniki:
- 80 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 100 g kremu pistacjowego (ze słoiczka)
- 150 g sera mascarpone
Krem pistacjowy ze słoiczka ma już sporo cukru, więc kremu nie trzeba dodatkowo dosładzać. Jeżeli korzystacie z pasty pistacjowej 100% to użyjcie jej trochę mniej (80 gramów) i dodajcie 1-2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
W rondelku umieścić połamaną na kostki czekoladę. Dodać śmietankę. Ogrzewać na niewielkiej mocy grzania do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Zdjąć z grzania i dodać krem pistacjowy. Wymieszać do połączenia. Dobrze wystudzić. Dodać mascarpone i ubić do uzyskania gęstego kremu.
Zachęcam, obejrzycie film z przygotowania: