Bardzo pyszne kotlety brokułowo-serowe, z siekanym kurczakiem. Świetna odmiana od tradycyjnych kotletów. Całość wykreowała zupełnie nowy smak. Coś nowego, świeżego. Ciekawa konsystencja, widoczne kawałeczki kurczaka. Brokuł świetnie komponuje się z kurczakiem. Podane z buraczkami i ziemniakami smakują pysznie. Wszystkie składniki są idealnie wyczuwalne. Kolejny pomysł na przemycenie warzyw, dla osób które za nimi nie przepadają.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 600g)
- 1/2 brokuła
- 1 cebula czerwona lub dymka
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka rozm. L (lub 3 mniejsze)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo mielony)
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Pokroić.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, wykroić chrząstki i błonki. Mięso drobno pokroić, wręcz posiekać nożem.
- W misce wymieszać: mięso, pokrojonego brokuła, posiekaną cebulę, starty ser, mąkę, surowe jajka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek. Całość dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej (tak, aby dno patelni było pokryte cienką warstwą). Nakładać po dwie łyżki farszu. Można formować w dłoniach spłaszczone kulki (wtedy mają ładny kształt). Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu (łącznie około 8-10 minut). Na złoty kolor.
- Kotleciki podawać z buraczkami i pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.