kotlety z siekanego kurczaka z brokułem
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety z siekanego kurczaka z brokułem i serem

kotlety z siekanego kurczaka

Bardzo pyszne kotlety brokułowo-serowe, z siekanym kurczakiem. Świetna odmiana od tradycyjnych kotletów. Całość wykreowała zupełnie nowy smak. Coś nowego, świeżego. Ciekawa konsystencja, widoczne kawałeczki kurczaka. Brokuł świetnie komponuje się z kurczakiem. Podane z buraczkami i ziemniakami smakują pysznie. Wszystkie składniki są idealnie wyczuwalne. Kolejny pomysł na przemycenie warzyw, dla osób które za nimi nie przepadają.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 600g)
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula czerwona lub dymka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka rozm. L (lub 3 mniejsze)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo mielony)
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Pokroić.
  2. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, wykroić chrząstki i błonki. Mięso drobno pokroić, wręcz posiekać nożem.
  3. W misce wymieszać: mięso, pokrojonego brokuła, posiekaną cebulę, starty ser, mąkę, surowe jajka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek. Całość dobrze wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej (tak, aby dno patelni było pokryte cienką warstwą). Nakładać po dwie łyżki farszu. Można formować w dłoniach spłaszczone kulki (wtedy mają ładny kształt). Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu (łącznie około 8-10 minut). Na złoty kolor.
  5. Kotleciki podawać z buraczkami i pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *