Pyszne urozmaicenie tradycyjnych kotletów wieprzowych. Świetnie sprawdzą także jako kotlety do hamburgerów lub na zimno na kanapki. Gdy są jeszcze gorące, po przekrojeniu widać roztopiony ser.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 150 g sera gołda startego na grubych oczkach
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu czarnego
- olej do smażenia
- kilka łyżek bułki tartej
- opcjonalnie : łyżeczka majeranku, posiekana natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dodać także starty na grubych oczkach ser. Wyrobić masę rękoma do dokładnego połączenia.
Z masy formować nieduże kulki lub większe, spłaszczone kotlety na hamburgery. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby dno było pokryte). Na początku smażyć intensywniej z obu stron na złocisty kolor, później na średniej mocy grzania smażyć jeszcze po 5-7 minut z każdej strony.