kotlety mielone z serem
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety mielone z serem

kotlety mielone z serem
kotlety mielone z serem
kotlety mielone z serem

Pyszne urozmaicenie tradycyjnych kotletów wieprzowych. Świetnie sprawdzą także jako kotlety do hamburgerów lub na zimno na kanapki. Gdy są jeszcze gorące, po przekrojeniu widać roztopiony ser.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 150 g sera gołda startego na grubych oczkach
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu czarnego
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek bułki tartej
  • opcjonalnie : łyżeczka majeranku, posiekana natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dodać także starty na grubych oczkach ser. Wyrobić masę rękoma do dokładnego połączenia.

Z masy formować nieduże kulki lub większe, spłaszczone kotlety na hamburgery. Każdy obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby dno było pokryte). Na początku smażyć intensywniej z obu stron na złocisty kolor, później na średniej mocy grzania smażyć jeszcze po 5-7 minut z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *