de volaille
dania główne WYTRAWNIE

Kotlet Devolay (de volaille)

kotlet devolay

Domowy devolay nie ma sobie równych. Soczyste mięso i pyszne, ziołowe masełko wypływające ze środka kotleta. Rewelacja.

Składniki (4 porcje):

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • 1 jajko rozm. L (lub 2 mniejsze)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia ok. 300- 400 ml.

Sposób przygotowania:

Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać. Z masy uformować 4 wałeczki. Zawinąć je w folię spożywczą i schodzić w lodówce lub zamrażalce aż stężeją.

Filety z kurczaka przekroić na pół tak, aby powstały płaskie płaty.

Każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając aby nie zrobić dziur. Pod deskę najlepiej podłożyć ścierkę, wtedy nie ma takiego hałasu. A na wierzch mięsa położyć woreczek foliowy, wtedy nie chlapie.

Plastry oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na środku położyć wałek z masła. Zawinąć możliwie najszczelniej. Najlepiej tak jak krokiety.

Mięsne roladki obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Krokiety muszą być zanurzone przyjemniej do połowy. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony. Na złoty kolor.

Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, oraz surówką.

Poniżej możecie obejrzeć film z przygotowania z tych kotletów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *