Domowy devolay nie ma sobie równych. Soczyste mięso i pyszne, ziołowe masełko wypływające ze środka kotleta. Rewelacja.
Składniki (4 porcje):
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 60 g masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny
- 1 jajko rozm. L (lub 2 mniejsze)
- 3 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek bułki tartej
- olej do smażenia ok. 300- 400 ml.
Sposób przygotowania:
Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać. Z masy uformować 4 wałeczki. Zawinąć je w folię spożywczą i schodzić w lodówce lub zamrażalce aż stężeją.
Filety z kurczaka przekroić na pół tak, aby powstały płaskie płaty.
Każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając aby nie zrobić dziur. Pod deskę najlepiej podłożyć ścierkę, wtedy nie ma takiego hałasu. A na wierzch mięsa położyć woreczek foliowy, wtedy nie chlapie.
Plastry oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na środku położyć wałek z masła. Zawinąć możliwie najszczelniej. Najlepiej tak jak krokiety.
Mięsne roladki obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Krokiety muszą być zanurzone przyjemniej do połowy. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony. Na złoty kolor.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, oraz surówką.
Poniżej możecie obejrzeć film z przygotowania z tych kotletów: