Skoro tak często przygotowujemy ogórki małosolne czy kiszone, to dlaczego nie zrobić kiszonych pomidorków? jak się okazało wiele osób również je przygotowywało, dlatego również postanowiłam przygotować.
Składniki (1 litrowy słoik):
- 500 g małych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu (ok. 10 g.)
- 2-3 gałązki kopru
- 2 listki wiśni i porzeczki (lub winogron)
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu czarnego (ok. 10 szt.)
Zalewa:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 lekko kopiasta łyżka soli
Sposób przygotowania:
Pomidorki muszą być dojrzałe, ale twarde (nie mogą być zbyt miękkie, czy nadpsute). Należy je dokładnie umyć. Delikatnie ponakłówać wykałaczką.
Słoik wyparzyć. Na dnie umieścić trochę kopru, połowę chrzanu, przyprawy i jeden ząbek czosnku, listek wiśni i porzeczki. Włożyć połowę pomidorków. Wrzucić resztę chrzanu, kopru i drugi ząbek czosnku, oraz listki wiśni i porzeczki. Wyłożyć resztę pomidorków. Lekko je upchać, aby nie wypłynęły na wierzch, ale ostrożnie, aby ich nie zgnieść.
Przegotowaną wodę wymieszać z solą. Gorącą, ale nie wrzącą zalewą, zalać pomidorki, tak aby w całości były przykryte wodą.
Po 24 h w temp. pokojowej już są gotowe do spożycia, wtedy smakują jak małosolne. Po kilku dniach są kiszone. Po otwarciu włożyć je do lodówki (z całym słoikiem) i spożyć w ciągu 2-3 dni.
Zobaczcie krótki filmik jak je przygotować: