kiszone pomidorki
przetwory

Kiszone pomidorki

kiszone pomidorki
kiszone pomidorki
kiszone pomidorki

Skoro tak często przygotowujemy ogórki małosolne czy kiszone, to dlaczego nie zrobić kiszonych pomidorków? jak się okazało wiele osób również je przygotowywało, dlatego również postanowiłam przygotować.

Składniki (1 litrowy słoik):

  • 500 g małych pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu (ok. 10 g.)
  • 2-3 gałązki kopru
  • 2 listki wiśni i porzeczki (lub winogron)
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ziarenka pieprzu czarnego (ok. 10 szt.)

Zalewa:

  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 lekko kopiasta łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pomidorki muszą być dojrzałe, ale twarde (nie mogą być zbyt miękkie, czy nadpsute). Należy je dokładnie umyć. Delikatnie ponakłówać wykałaczką.

pomidorki kiszone
kiszone pomidory

Słoik wyparzyć. Na dnie umieścić trochę kopru, połowę chrzanu, przyprawy i jeden ząbek czosnku, listek wiśni i porzeczki. Włożyć połowę pomidorków. Wrzucić resztę chrzanu, kopru i drugi ząbek czosnku, oraz listki wiśni i porzeczki. Wyłożyć resztę pomidorków. Lekko je upchać, aby nie wypłynęły na wierzch, ale ostrożnie, aby ich nie zgnieść.

Przegotowaną wodę wymieszać z solą. Gorącą, ale nie wrzącą zalewą, zalać pomidorki, tak aby w całości były przykryte wodą.

Po 24 h w temp. pokojowej już są gotowe do spożycia, wtedy smakują jak małosolne. Po kilku dniach są kiszone. Po otwarciu włożyć je do lodówki (z całym słoikiem) i spożyć w ciągu 2-3 dni.

Zobaczcie krótki filmik jak je przygotować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *