kebab rollo
dania główne WYTRAWNIE

Kebab rollo

kebab rollo
kebab rollo
kebab rollo

Kebab rollo, to kebab zawinięty w cienkim placku. Do tego celu można użyć dobrej jakości placków tortilli lub lawasz. Tradycyjny kebab jest w grubej bułce. Obie wersje bardzo lubię. Ta w cienkim placku jest nieco lżejsza.

Składniki:

Mięso:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 nogi z kurczaka bez kości (można pominąć i użyć więcej piersi z kurczaka)
  • 3 łyżeczki przyprawy (kebab/gyros)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 patyczki do szaszłyków
  • 1 plater dużego ziemniaka (jako podstawka

W wersji szybkiej można po prostu usmażyć na patelni, pokrojone, przyprawione kawałki piersi kurczaka.

Surówka z kapusty (można użyć gotowej lub przygotować samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/surowka-z-kapusty-do-kebaba/.
1/2 zielonego ogórka
sos do kababu (można użyć gotowe lub zrobić je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/sosy-do-kebaba/
4 placki tortilli lub lawasz

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyścić. Każdy filet podzielić na 3-4 kawałki. Nogi z kurczaka pozbawić skór też podzielić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z przyprawami oraz olejem. Odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.

Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na kilka minut.

W plaster ziemniaka wbić 3 patyczki ostrymi końcówkami do góry. Nadziewać kawałki mięsa tak, aby konstrukcja była stabilna. Jeden kawałek musi być nadziany przynajmniej na 2 patyczki.

Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na dolny poziom piekarnika. Piec w 180 stopniach grzanie góra-dół ok. 60 minut. Można pod koniec włączyć termoobieg, aby ładnie się przyrumieniło.

Jeżeli w trakcie pieczenia konstrukcja się przewróci, to nic się nie stanie. Po prostu blachę przenieść na środkowy poziom piekarnika i w trakcie pieczenia, mięso obrócić.

kebab

Placki tortilli skropić wodą i podgrzać ok. 10 sec. w mikrofali, aby zmiękły i dało się je wygodnie zawijać. Bliżej jednego boku umieścić po trochu kawałków mięsa, surówki, ogórka, polać sosami, dokładnie zawinąć. Podpiec na grillu elektrycznym lub kilka minut w piekarniku, aby placek z wierzchu zrobił się chrupiący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *