kajzerki z jajkiem sadzonym
śniadanie WYTRAWNIE

Kajzerki z jajkiem sadzonym i bekonem

kajzerki z jajkiem
kajzerki z jajkiem sadzonym
kajzerki z jajkiem sadzonym

Chrupiące kajzerki z jajkiem sadzonym, serem cheddar i bekonem. To niezwykle pyszna propozycja śniadaniowa. Takie śniadanie serwuje niejedna restauracja, ale teraz możecie je zrobić samodzielnie!

Składniki (3 porcje):

  • 3 kajzerki
  • 3 jajka
  • 3 plastry sera (najlepiej topiony cheddar)
  • 1 pomidor
  • 100 g boczku w cienkich plastrach (parzony lub wędzony)
  • majonez
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie trochę sałaty lub rukoli

Sposób przygotowania:

Plastry boczku podsmażyć na suchej patelni, aż ładnie się zarumieni (na początku wyłożyć ja na zimną patelnię, a nie rozgrzaną).

Na patelni roztopić masło i wybić jajka. Smażyć pod przykryciem na średniej mocy grzania, aż zetnie się białko (kilka minut). Jeżeli chodzi o ścięcie żółtka to już wasze preferencje. Ja lubię takie średnio ścięte.

Bułki podpiec w piekarniku, żeby były gorące i chrupiące (180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 4 minuty).

Bułki przekroić. Na dolnej połówce umieścić plaster sera, posmarować trochę majonezem, następnie wyłożyć jajko, plaster pomidora i plastry bekonu. Przykryć drugą połówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *