Chrupiące kajzerki z jajkiem sadzonym, serem cheddar i bekonem. To niezwykle pyszna propozycja śniadaniowa. Takie śniadanie serwuje niejedna restauracja, ale teraz możecie je zrobić samodzielnie!
Składniki (3 porcje):
- 3 kajzerki
- 3 jajka
- 3 plastry sera (najlepiej topiony cheddar)
- 1 pomidor
- 100 g boczku w cienkich plastrach (parzony lub wędzony)
- majonez
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie trochę sałaty lub rukoli
Sposób przygotowania:
Plastry boczku podsmażyć na suchej patelni, aż ładnie się zarumieni (na początku wyłożyć ja na zimną patelnię, a nie rozgrzaną).
Na patelni roztopić masło i wybić jajka. Smażyć pod przykryciem na średniej mocy grzania, aż zetnie się białko (kilka minut). Jeżeli chodzi o ścięcie żółtka to już wasze preferencje. Ja lubię takie średnio ścięte.
Bułki podpiec w piekarniku, żeby były gorące i chrupiące (180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 4 minuty).
Bułki przekroić. Na dolnej połówce umieścić plaster sera, posmarować trochę majonezem, następnie wyłożyć jajko, plaster pomidora i plastry bekonu. Przykryć drugą połówką.