
Prosta do przygotowania przekąska z ciasta francuskiego. Robi się ją ekspresowo! Jest chrupiąca i pyszna.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- ok. 200 g. grubszych kabanosów
- 1 jajko + łyżka mleka po posmarowania wierzchu
- 1 łyżka sezamu
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Kabanosy pokroić na ok. 4 cm kawałki.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w ok. 4 cm paski. Następnie odcinać ok. 5 cm kawałki i zawijać w nie kabanosy.
Gdy już wszystkie są zwinięte, nadziewać po ok. 5 szt. na jeden patyczek do szaszłyków. Umieścić je na błaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra- dół) ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniły.
Do podania ketchup, musztarda lub inny ulubiony sos.
Zachęcam, obejrzyjcie krótki filmik z przygotowania przekąski :