kabanos w cieście francuskim
Bez kategorii inne wypieki przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Kabanos w cieście francuskim

Prosta do przygotowania przekąska z ciasta francuskiego. Robi się ją ekspresowo! Jest chrupiąca i pyszna.

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • ok. 200 g. grubszych kabanosów
  • 1 jajko + łyżka mleka po posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka sezamu
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kabanosy pokroić na ok. 4 cm kawałki.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w ok. 4 cm paski. Następnie odcinać ok. 5 cm kawałki i zawijać w nie kabanosy.

Gdy już wszystkie są zwinięte, nadziewać po ok. 5 szt. na jeden patyczek do szaszłyków. Umieścić je na błaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra- dół) ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniły.

Do podania ketchup, musztarda lub inny ulubiony sos.

Zachęcam, obejrzyjcie krótki filmik z przygotowania przekąski :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *