

Pyszne, maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka. Bardzo proste do przygotowania. W tym jesiennym wydaniu pięknie wyglądają i pysznie smakują. Udekorowane ciastka jeżyki, listki i jabłka na pewno zachwycą wszystkich Twoich gości!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru drobnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- foremki (wykrawacze) do ciasteczek
do dekorowania: roztopiona czekolada, cukrowe posypki, lukier, cukrowe pisaki.
Sposób przygotowania:
Mąkę umieścić w misce. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszać.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami jak na kruszonkę. Dodać jajko, oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto, cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać ciastka od wybranych wykrawaczy.
Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 12 minut. Do lekko złocistego koloru.

Po wystudzeniu ciasteczka można udekorować. Jeżyki posmarowałam roztopioną czekoladą i obsypałam czekoladową posypką. Cukrowymi pisakami domalowałam pozostałe elementy. Listki i jabłka pokryłam lukrem i dekorowałam kolorowymi, cukrowymi pisakami.
Zobaczcie film, jak przygotować i udekorować te ciasteczka: