jesienne ciasteczka
ciasteczka NA SŁODKO

Jesienne ciasteczka – kruche i maślane

ciasteczka jeżyki
ciasteczka jeżyki

Pyszne, maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka. Bardzo proste do przygotowania. W tym jesiennym wydaniu pięknie wyglądają i pysznie smakują. Udekorowane ciastka jeżyki, listki i jabłka na pewno zachwycą wszystkich Twoich gości!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • foremki (wykrawacze) do ciasteczek

do dekorowania: roztopiona czekolada, cukrowe posypki, lukier, cukrowe pisaki.

Sposób przygotowania:

Mąkę umieścić w misce. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszać.

Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami jak na kruszonkę. Dodać jajko, oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto, cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać ciastka od wybranych wykrawaczy.

Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 12 minut. Do lekko złocistego koloru.

jesienne ciasteczka

Po wystudzeniu ciasteczka można udekorować. Jeżyki posmarowałam roztopioną czekoladą i obsypałam czekoladową posypką. Cukrowymi pisakami domalowałam pozostałe elementy. Listki i jabłka pokryłam lukrem i dekorowałam kolorowymi, cukrowymi pisakami.

Zobaczcie film, jak przygotować i udekorować te ciasteczka:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *