To najlepsze jagodzianki z kruszonką jakie jadłam. Wspaniała mięciutka bułka, dużo nadzienia i dużo kruszonki! To moje kolejne podejście do jagodzianek i przepis jest już idealnie dopracowany.
Składniki (10 szt.):
- 540 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 30 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka rozm. L
- 90 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
- 700 g świeżych jagód
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 90 mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Jagody umyć i wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Odstawić, aby przeschły.
Do miski robota wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać cukier.
Drożdże rozpuścić w części mleka. Dodać do całości. Wlać także pozostałe mleko, oraz dodać jajko i żółtka. Wyrabiać kilka minut.
Dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące dodać 1 lub 2 łyżeczki mąki. Na koniec ciasto może być trochę klejące. Gotowe ciasto pozostawić w misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.
KRUSZONKA: do mąki dodać pokrojone na kawałki masło oraz cukier. Rozcierać palcami, aż do utworzenia niewielkich grudek. Przykryć i włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 10 podobnej wielkości bułeczek.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Dodać do jagód. Dokładnie wymieszać. Nie można wcześniej mieszać jagód ze składnikami bo puszczą sok. Najlepiej zrobić to dopiero przed samym nadziewaniem.
Każdą bułeczkę rozwałkować w kółko, włożyć do miseczki, wypełnić jagodami (ile się da) i zamknąć jak pierożka. Polecam obejrzeć film z przygotowania, który jest poniżej, bardzo pomoże.
Nadziane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między bułeczkami gdyż urosną. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 15-20 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Obficie posypać kruszonką.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół), piec ok. 20 minut. Do rumianego koloru.
Poniżej możecie obejrzeć film, jak przygotować te jagodzianki: