jagodzianki z kruszonką
drożdżowe NA SŁODKO

Jagodzianki z kruszonką

jagodzianki
jagodzianki
jagodzianki

To najlepsze jagodzianki z kruszonką jakie jadłam. Wspaniała mięciutka bułka, dużo nadzienia i dużo kruszonki! To moje kolejne podejście do jagodzianek i przepis jest już idealnie dopracowany.

Składniki (10 szt.):

  • 540 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka rozm. L
  • 90 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie jagodowe:

  • 700 g świeżych jagód
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 90 mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Jagody umyć i wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Odstawić, aby przeschły.

Do miski robota wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać cukier.

Drożdże rozpuścić w części mleka. Dodać do całości. Wlać także pozostałe mleko, oraz dodać jajko i żółtka. Wyrabiać kilka minut.

Dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące dodać 1 lub 2 łyżeczki mąki. Na koniec ciasto może być trochę klejące. Gotowe ciasto pozostawić w misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.

KRUSZONKA: do mąki dodać pokrojone na kawałki masło oraz cukier. Rozcierać palcami, aż do utworzenia niewielkich grudek. Przykryć i włożyć do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 10 podobnej wielkości bułeczek.

W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Dodać do jagód. Dokładnie wymieszać. Nie można wcześniej mieszać jagód ze składnikami bo puszczą sok. Najlepiej zrobić to dopiero przed samym nadziewaniem.

Każdą bułeczkę rozwałkować w kółko, włożyć do miseczki, wypełnić jagodami (ile się da) i zamknąć jak pierożka. Polecam obejrzeć film z przygotowania, który jest poniżej, bardzo pomoże.

Nadziane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między bułeczkami gdyż urosną. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 15-20 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Obficie posypać kruszonką.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół), piec ok. 20 minut. Do rumianego koloru.

jagodzianki

Poniżej możecie obejrzeć film, jak przygotować te jagodzianki:

Jagodzianki z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *