domowy hamburger
dania główne WYTRAWNIE

Hamburger z kotletem wieprzowo serowym

hamburger wieprzowy
hamburger domowy

Domowe burgery z mięsa wieprzowego z serem. Gdy są gorące widać w środku stopiony ser. Pyszne urozmaicenie od tradycyjnych kotletów.

Składniki (5 sporych burgerów):

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 150 g sera gołda startego na grubych oczkach
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu czarnego
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek bułki tartej
  • opcjonalnie : łyżeczka majeranku, posiekana natka pietruszki lub koperek

Dodatkowo:

  • Bułki hamburgerowe
  • kilka listków sałaty lodowej lub masłowej
  • kilka plastrów marynowanego ogórka (konserwowy lub kiszony)
  • pomidor malinowy
  • cebula czerwona lub prażona cebulka
  • sos do hamburgerów

Przepis na domowe bułki hamburgerowe znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hamburgerowe/

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dodać także starty na grubych oczkach ser. Wyrobić masę rękoma do dokładnego połączenia.

kotlety do burgerów

Z masy formować duże spłaszczone kotlety na hamburgery. Każdy obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby dno było pokryte). Na początku smażyć intensywniej z obu stron na złocisty kolor, później na średniej mocy grzania smażyć jeszcze po 5-7 minut z każdej strony.

Bułki hamburgerowe podgrzać przez kilka minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (ok. 4 minuty). Przekroić na pół. Na dolnych połówkach umieścić trochę posiekanej sałaty lodowej lub całe listki sałaty lodowej. Następnie kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka oraz cienkie plasterki świeżej cebuli lub odrobina prażonej.

domowe burgery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *