

Domowe burgery z mięsa wieprzowego z serem. Gdy są gorące widać w środku stopiony ser. Pyszne urozmaicenie od tradycyjnych kotletów.
Składniki (5 sporych burgerów):
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 150 g sera gołda startego na grubych oczkach
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu czarnego
- olej do smażenia
- kilka łyżek bułki tartej
- opcjonalnie : łyżeczka majeranku, posiekana natka pietruszki lub koperek
Dodatkowo:
- Bułki hamburgerowe
- kilka listków sałaty lodowej lub masłowej
- kilka plastrów marynowanego ogórka (konserwowy lub kiszony)
- pomidor malinowy
- cebula czerwona lub prażona cebulka
- sos do hamburgerów
Przepis na domowe bułki hamburgerowe znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hamburgerowe/
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dodać także starty na grubych oczkach ser. Wyrobić masę rękoma do dokładnego połączenia.

Z masy formować duże spłaszczone kotlety na hamburgery. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby dno było pokryte). Na początku smażyć intensywniej z obu stron na złocisty kolor, później na średniej mocy grzania smażyć jeszcze po 5-7 minut z każdej strony.
Bułki hamburgerowe podgrzać przez kilka minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (ok. 4 minuty). Przekroić na pół. Na dolnych połówkach umieścić trochę posiekanej sałaty lodowej lub całe listki sałaty lodowej. Następnie kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka oraz cienkie plasterki świeżej cebuli lub odrobina prażonej.
