Dodatek orzechów do gofrów to naprawdę świetny pomysł. Bardzo pasują, są wyczuwalne, ale nie przytłaczają. Pyszne połączenie.
Składniki:
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka
- 5 jaj rozm. L
- 70 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g cukru
- 60 g orzechów włoskich
- szczypta soli
do podania: bita śmietana, sos czekoladowy, świeże owoce, cukier puder
Sposób przygotowania:
Orzechy drobno posiekać.
W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, mlekiem oraz żółtkami (za pomocą rózgi kuchennej lub miksera).
Dodać drobno posiekane orzechy oraz stopione, wystudzone masło. Wymieszać.
W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodawać je porcjami do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub rózgą kuchenną.
Gofrownicę natłuścić olejem lub masłem klarowanym. Nagrzać zgodnie z instrukcją sprzętu. Wylać ciasto tak, aby formy były całkowicie wypełnione. Piec ok. 6 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy.
Zachęcam do obejrzenia filmu z przygotowania gofrów: