orzechowe gofry
desery NA SŁODKO

Gofry orzechowe

orzechowe gofry
orzechowe gofry
orzechowe gofry
orzechowe gofry
orzechowe gofry

Dodatek orzechów do gofrów to naprawdę świetny pomysł. Bardzo pasują, są wyczuwalne, ale nie przytłaczają. Pyszne połączenie.

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  • 5 jaj rozm. L
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g cukru
  • 60 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

do podania: bita śmietana, sos czekoladowy, świeże owoce, cukier puder

Sposób przygotowania:

Orzechy drobno posiekać.

W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, mlekiem oraz żółtkami (za pomocą rózgi kuchennej lub miksera).

Dodać drobno posiekane orzechy oraz stopione, wystudzone masło. Wymieszać.

W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodawać je porcjami do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub rózgą kuchenną.

Gofrownicę natłuścić olejem lub masłem klarowanym. Nagrzać zgodnie z instrukcją sprzętu. Wylać ciasto tak, aby formy były całkowicie wypełnione. Piec ok. 6 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy.

Zachęcam do obejrzenia filmu z przygotowania gofrów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *