ekspresowy piernik
Bez kategorii Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Ekspresowy piernik z powidłami i polewą

Szybki piernik, który możecie upiec nawet w wigilię. Jest pyszny od razu po przygotowaniu. Aromatyczny, miękki i wilgotny.

Składniki (keksówka 23 cm x 13 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżki masła

Dodatkowo: kilka łyżek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.

Masę wystudzić, może być jeszcze lekko ciepła. Przelać ją do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.

Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.

Formę (23 cm. x 13 cm.) posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut. Do suchego patyczka. W płaskiej formie ciasto upiecze się szybciej.

Upieczone ciasto całkowicie wystudzić, przekroić na pół i posmarować powidłami. Na koniec przygotować polewę: śmietankę podgrzać, aby była gorąca, dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać na niewielkiej mocy grzania, cały czas mieszając. Dodać miękkie masło. Wymieszać.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania tego piernika:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *