Szybki piernik, który możecie upiec nawet w wigilię. Jest pyszny od razu po przygotowaniu. Aromatyczny, miękki i wilgotny.
Składniki (keksówka 23 cm x 13 cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 130 g drobnego cukru
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżki masła
Dodatkowo: kilka łyżek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
W niedużym garneczku umieścić masło, cukier, kakao, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na niewielkiej mocy grzania, aż masło i cukier się roztopią (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zdjąć z grzania.
Masę wystudzić, może być jeszcze lekko ciepła. Przelać ją do miski. Dodać sodę, rozkłócone jajka oraz mleko. Energicznie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia.
Formę (23 cm. x 13 cm.) posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut. Do suchego patyczka. W płaskiej formie ciasto upiecze się szybciej.
Upieczone ciasto całkowicie wystudzić, przekroić na pół i posmarować powidłami. Na koniec przygotować polewę: śmietankę podgrzać, aby była gorąca, dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać na niewielkiej mocy grzania, cały czas mieszając. Dodać miękkie masło. Wymieszać.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania tego piernika: