dyniowe cynamonki
drożdżowe NA SŁODKO

Dyniowe cynamonki

dyniowe cynamonki
dyniowe cynamonki

To niezwykle pyszna, jesienna odsłona cynamonek. Dodatek dyniowego puree, nadaje pięknego koloru. Bułeczki wychodzą pyszne, wilgotne. Polewa z serka śmietankowego pasuje idealnie. Musicie spróbować!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 (luksusowa/do ciast drożdżowych)
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree dyniowego
  • 70 g masła
  • dodatkowo: 2 łyżki mleka do podsmarowania wierzchu

Nadzienie cynamonowe:

  • 70 g masła
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (może być też zwykły)

Polewa:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka (z przepisanej ilości, nie dodatkowe).

W misie miksera wymieszać mąkę ze szczyptą soli. Dodać rozpuszczone drożdże, cukier, pozostałe mleko, oraz żółtko. Zacząć miksować. Po chwili dodać puree dyniowe oraz roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki.

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 45 cm x 35 cm. rozsmarować cynamonowe nadzienie, Zwinąć w rulon. Pokroić na 12-14 kawałków. Ułożyć je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.

Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 25 minut.

Polewa: Zmiksować serek śmietankowy z miękkim masłem i cukrem pudrem.

Na jeszcze lekko ciepłych bułeczkach rozsmarować polewę.

Zachęcam, obejrzycie film z przygotowania tych dyniowych cynamonek:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *