Pyszne, domowe drożdżówki z twarogiem. Puszyste, mięciutkie i zakręcone. Po upieczeniu polane cieniutką warstwą cytrynowego lukru. Idealny deser do kawy, lub drugie śniadanie.
Składniki (6 szt.):
- 300 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 550
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- 40 g cukru
- szczypta soli (1/3 łyżeczki)
- 40 g roztopionego masła
- 13-15 g świeżych drożdży
Masa twarogowa:
- 250 g twarogu
- 1 żółtko rozm. L
- 40 g cukru
- 1 opakowanie 12 g cukru z wanilią
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać rozpuszczone drożdże, jajko, roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych, lub ręcznie. W razie potrzeby, dodać trochę dodatkowej mąki. Wyrabiać ok. 8-10 minut.
- Ciasto pozostawić w misce i przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce (ok. 30 stopni) na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Mieszać, rozcierając widelcem do połączenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 38 x 30 cm. (może być też kwadrat 35 x 35 cm).
- Równomiernie rozłożyć masę serową. Chwytając na dłuższy bok, złożyć ciasto do 2/3 szerokości. Następnie przykryć pozostałym ciastem. Tak jak na zdjęciach. Pociąć na 6 pasków. Każdy wziąć w dłonie i przekręcić z obu stron.
- Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut.
- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 17 min. na złoty kolor.
- Wystudzone drożdżówki polać lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji).