Jesienne, drożdżowe racuchy z jabłkami. Smakują jak drożdżowe bułeczki. Pulchne i mięciutkie. Podane z cukrem pudrem oraz domową konfiturą porzeczkową, smakowały fantastycznie.
Składniki (ok. 16 sporych racuchów):
- 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 220 ml mleka (szklanka)
- 2 jajka rozm. L
- 1 łyżka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jabłka
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłe (ale nie gorące!) mleko oraz cukier. Wymieszać do rozpuszczenia.
2. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, oraz jajka. Miksować końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Można też wyrabiać drewnianą łyżką.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Moja rada: jeżeli macie piekarnik z możliwością nastawienia temp na 30 stopni, to są to idealne warunki do wyrastania drożdży. Wystarczy nagrzać piekarnik do tej temp, wyłączyć. A ciasto fantastycznie i szybko wyrośnie, w zamkniętym piekarniku.
4. Jabłka obrać i wykroić środki. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Wykładać po kopiastej łyżce ciasta, lekko ją rozpłaszczyć w kształt kółka. Smażyć na niedużym ogniu, ok 4 minut z każdej strony. Na złoty kolor. Starać się jak najmniej ruszać racuchami na patelni.