Pyszny, orzeźwiający napój wiśniowy. Latem rewelacja! Podany z kostkami lodu super chłodzi i gasi pragnienie. Do tego jest pyszny i zdrowy! Można zrobić sok z wiśni bez rozcieńczania, ale wtedy jest zbyt mocny i kwaśny. Wymaga bardzo dużo cukru. Ta wersja jest idealnie zbilansowana pod względem smaku i cukru.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 150 g cukru (można użyć pół na pół cukier i erytrytol)
- 1 litr wody
- do podania kostki lodu
Owoce umieścić w garnku (ja miałam dodatkowo garść czarnej porzeczki to też dorzuciłam). Dodać cukier oraz wodę. Zagotować. Gotować na niedużej mocy grzania pod przykryciem 15 minut. Opcjonalnie dosłodzić do smaku gdyby wiśnie były bardzo kwaśne. Następnie wyłączyć grzanie i pozostawić do przestudzenia.
Przecedzić. Podawać z kostkami lodu.