

Domowe batony z płatkami owsianymi i orzechami. Oblane czekoladą. Pyszne, wartościowe batony. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Można dodać inne ulubione orzechy lub bakalie i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem!
Składniki 8 szt (keksówka 13 cm x 24 cm):
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 75 g płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego (17 g)
- 80 g posiekanych orzechów (40 g włoskich, 40 g migdałów)
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka masła 20 g
- do dekoracji: roztopiona czekolada ok. 60 g (mleczna lub ciemna)
- 4 kostki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Orzechy można posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Rodzynki pokroić na mniejsze kawałki.
W garneczku podgrzać mleko skondensowane tak, aby było gorące; nie gotować. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, posiekane orzechy, rodzynki oraz łyżkę roztopionego masła. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę 13 cm. x 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną masę. Dobrze uklepać. Piec w 130 stopniach, grzanie góra-dół ok. 55-60 minut.
Po przestudzeniu, pokroić na prostokątne batony. Oblać roztopioną czekoladą.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania: