domowe batony
ciasteczka NA SŁODKO

Domowe batony musli

domowe batony
domowe batony

Domowe batony z płatkami owsianymi i orzechami. Oblane czekoladą. Pyszne, wartościowe batony. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Można dodać inne ulubione orzechy lub bakalie i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem!

Składniki 8 szt (keksówka 13 cm x 24 cm):

  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 75 g płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego (17 g)
  • 80 g posiekanych orzechów (40 g włoskich, 40 g migdałów)
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka masła 20 g
  • do dekoracji: roztopiona czekolada ok. 60 g (mleczna lub ciemna)
  • 4 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Orzechy można posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Rodzynki pokroić na mniejsze kawałki.

W garneczku podgrzać mleko skondensowane tak, aby było gorące; nie gotować. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, posiekane orzechy, rodzynki oraz łyżkę roztopionego masła. Dokładnie wymieszać.

Blaszkę 13 cm. x 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną masę. Dobrze uklepać. Piec w 130 stopniach, grzanie góra-dół ok. 55-60 minut.

Po przestudzeniu, pokroić na prostokątne batony. Oblać roztopioną czekoladą.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *