![domek z piernika](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/12/domek-z-piernika-1024x705.jpg)
![chatka z piernika](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/12/domek-z-piernika-1-1024x713.jpg)
![domek z piernika](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/12/domek-z-piernika-2-1024x690.jpg)
Wspaniały domek z piernika, który możecie przygotować samodzielnie. Stanowi piękną, świąteczną dekorację, i co więcej, można go zjeść! Przygotowanie wcale nie jest takie trudne, można to spokojnie zrobić w jedno popołudnie. Do tego przepisu nie musicie nawet kupować szablonów, gdyż możecie wydrukować je w domu i wyciąć samodzielnie.
Składniki:
Ciasto:
- 120 g cukru trzcinowego (lub cukru pudru)
- 340 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 90 g płynnego miodu
- 80 g masła
- 1 jajko
- 15 g przyprawy do piernika (ok. 2 łyżki stołowe)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier królewski do dekorowania:
- 2 białka (70 g)
- 340 g cukru pudru
Szablon do wycięcia:
- 2 x ściana boczna 12 cm x 8 cm
- 2 x dach 13 cm x 7 cm
- 2 x przód i tył 8 cm x 8 cm x 6 cm
- 1 x spód 14 cm x 10 cm
Możecie pobrać plik pdf gotowy do druku:
Sposób przygotowania:
Na końcu przepisu znajdziecie film z przygotowania i dekorowania domku. Koniecznie obejrzyjcie.
Cukier trzcinowy zmiksować na puder. Można też użyć gotowego, klasycznego cukru pudru.
W niedużym ganeczku umieścić masło i miód. Dodać także cukier puder. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Wystudzić; może pozostać lekko ciepłe.
Przenieść do misy miksera. Dodać jajko, przyprawę do piernika, kakao, oraz sodę oczyszczoną. Ucierać. W trakcie ucierania, dodawać porcjami przesianą mąkę. Gdy składniki się w miarę połączą, wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść w kulę. Spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Na silikonowej macie do pieczenia, lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Na poniższym filmiku pokazuję obie metody, gdyż nie każdy ma w domu maty do pieczenia. Jeżeli będziecie wałkować na stolnicy i przenosić pojedynczo na blachę, to elementy domku mogą się uszkodzić i nie będą idealnie proste.
Na rozwałkowanym cieście przykładać szablony i wyciąć wszystkie elementy domku: przód i tył, dwie ściany boczne, dwa dachy i jeden spód.
Razem z papierem do pieczenia przenieść wycięte elementy, na piekarnikową blachę do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 9 minut.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2024/12/upieczone-elementy-domka-02-1024x672.jpg)
Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie wystudzić.
Lukier królewski:
Do misy miksera wbić 2 białka (70 g). Najlepiej odważyć te 70 g białka. Ucierać mikserem. W trakcie ucierania dodawać po łyżce cukier puder. Po dodaniu całości miksować jeszcze ok. 10 minut.
Część lukru przenieść do rękawa cukierniczego, odciąć w nim małą dziurkę lub użyć małej tylki.
Do spodu domku, za pomocą lukru przymocować boczne ściany oraz przód i tył. Na koniec dach. Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Gdyby lukier był za rzadki, dodać trochę cukru pudru. Jeżeli zbyt gęsty, dodać kilka kropli soku z cytryny.
Dowolnie udekorować.
Koniecznie obejrzyjcie film, jak przygotować i udekorować domek z piernika: