domek z piernika
Bez kategorii Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

DOMEK Z PIERNIKA

domek z piernika
chatka z piernika
domek z piernika

Wspaniały domek z piernika, który możecie przygotować samodzielnie. Stanowi piękną, świąteczną dekorację, i co więcej, można go zjeść! Przygotowanie wcale nie jest takie trudne, można to spokojnie zrobić w jedno popołudnie. Do tego przepisu nie musicie nawet kupować szablonów, gdyż możecie wydrukować je w domu i wyciąć samodzielnie.

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g cukru trzcinowego (lub cukru pudru)
  • 340 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 90 g płynnego miodu
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 15 g przyprawy do piernika (ok. 2 łyżki stołowe)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier królewski do dekorowania:

  • 2 białka (70 g)
  • 340 g cukru pudru

Szablon do wycięcia:

  • 2 x ściana boczna 12 cm x 8 cm
  • 2 x dach 13 cm x 7 cm
  • 2 x przód i tył 8 cm x 8 cm x 6 cm
  • 1 x spód 14 cm x 10 cm

Możecie pobrać plik pdf gotowy do druku:

Sposób przygotowania:

Na końcu przepisu znajdziecie film z przygotowania i dekorowania domku. Koniecznie obejrzyjcie.

Cukier trzcinowy zmiksować na puder. Można też użyć gotowego, klasycznego cukru pudru.

W niedużym ganeczku umieścić masło i miód. Dodać także cukier puder. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Wystudzić; może pozostać lekko ciepłe.

Przenieść do misy miksera. Dodać jajko, przyprawę do piernika, kakao, oraz sodę oczyszczoną. Ucierać. W trakcie ucierania, dodawać porcjami przesianą mąkę. Gdy składniki się w miarę połączą, wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść w kulę. Spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Na silikonowej macie do pieczenia, lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Na poniższym filmiku pokazuję obie metody, gdyż nie każdy ma w domu maty do pieczenia. Jeżeli będziecie wałkować na stolnicy i przenosić pojedynczo na blachę, to elementy domku mogą się uszkodzić i nie będą idealnie proste.

Na rozwałkowanym cieście przykładać szablony i wyciąć wszystkie elementy domku: przód i tył, dwie ściany boczne, dwa dachy i jeden spód.

Razem z papierem do pieczenia przenieść wycięte elementy, na piekarnikową blachę do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 9 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie wystudzić.

Lukier królewski:

Do misy miksera wbić 2 białka (70 g). Najlepiej odważyć te 70 g białka. Ucierać mikserem. W trakcie ucierania dodawać po łyżce cukier puder. Po dodaniu całości miksować jeszcze ok. 10 minut.

Część lukru przenieść do rękawa cukierniczego, odciąć w nim małą dziurkę lub użyć małej tylki.

Do spodu domku, za pomocą lukru przymocować boczne ściany oraz przód i tył. Na koniec dach. Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Gdyby lukier był za rzadki, dodać trochę cukru pudru. Jeżeli zbyt gęsty, dodać kilka kropli soku z cytryny.

Dowolnie udekorować.

Koniecznie obejrzyjcie film, jak przygotować i udekorować domek z piernika:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *