


Czekoladę dubajską możecie przygotować sami! Jest o wiele lepsza niż gotowa sklepowa. Piękne i pyszne monoporcje. Nadzienie chrupie niesamowicie! Dodatek liofilizowanych malin dodaje atrakcyjnego wyglądu, oraz orzeźwiającego smaku. Z przepisu możecie przygotować 6 dubajskich półkul lub 1 dużą tabliczkę czekolady. Ciasto kataifi można kupić gotowe smażone, od razu gotowe do użycia.
Składniki (6 półkul lub 1 duża tabliczka):
- 200 g czekolady (mleczna, ciemna lub mix)
- 100 g ciasta Kadayif
- 150 g kremu pistacjowego
- garść liofilizowanych malin (ok. 8-10 g.)
- barwnik spożywczy (brokat)
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.
Mikrofala 800W: 4 cykle po 20 sekund, po każdym mieszać. I kolejne 2 cykle po 10 sekund, również po każdym mieszać. Aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Formę do czekolady oprószyć złotym barwnikiem spożywczym. Częścią czekolady dokładnie pokryć wgłębienia. Włożyć do zamrażarki na 5 minut.
Smażone ciasto kataifi wymieszać ze 150 g kremu pistacjowego. Wyłożyć na zastygniętą czekoladę we wgłębieniach foremki. Dokładnie wyrównać.
Wierzch pokryć pozostałą czekoladą. Wyłożyć pokruszone, liofilizowane maliny. Delikatnie je docisnąć. Ponownie schłodzić 15 minut w zamrażarce, lub kilka godzin w lodówce.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania: