czekolada dubajska
desery NA SŁODKO

Czekolada dubajska w kształcie półkuli PRZEPIS

czekolada dubajska
czekolada dubajska
czekolada dubajska

Czekoladę dubajską możecie przygotować sami! Jest o wiele lepsza niż gotowa sklepowa. Piękne i pyszne monoporcje. Nadzienie chrupie niesamowicie! Dodatek liofilizowanych malin dodaje atrakcyjnego wyglądu, oraz orzeźwiającego smaku. Z przepisu możecie przygotować 6 dubajskich półkul lub 1 dużą tabliczkę czekolady. Ciasto kataifi można kupić gotowe smażone, od razu gotowe do użycia.

Składniki (6 półkul lub 1 duża tabliczka):

  • 200 g czekolady (mleczna, ciemna lub mix)
  • 100 g ciasta Kadayif
  • 150 g kremu pistacjowego
  • garść liofilizowanych malin (ok. 8-10 g.)
  • barwnik spożywczy (brokat)

Sposób przygotowania:

Czekoladę posiekać. Roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Mikrofala 800W: 4 cykle po 20 sekund, po każdym mieszać. I kolejne 2 cykle po 10 sekund, również po każdym mieszać. Aż do uzyskania płynnej konsystencji.

Formę do czekolady oprószyć złotym barwnikiem spożywczym. Częścią czekolady dokładnie pokryć wgłębienia. Włożyć do zamrażarki na 5 minut.

Smażone ciasto kataifi wymieszać ze 150 g kremu pistacjowego. Wyłożyć na zastygniętą czekoladę we wgłębieniach foremki. Dokładnie wyrównać.

Wierzch pokryć pozostałą czekoladą. Wyłożyć pokruszone, liofilizowane maliny. Delikatnie je docisnąć. Ponownie schłodzić 15 minut w zamrażarce, lub kilka godzin w lodówce.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *