

Przepis na czekoladę dubajską jest niezwykle prosty! Możecie przygotować ją samodzielnie w domu. Jest pyszna i ma niesamowicie chrupiące wnętrze! Potrzebujecie jednak foremki do czekolady dubajskiej. Jest ona głęboka, aby zmieściła odpowiednią ilość nadzienia. Ciasto kataifi wykorzystałam gotowe, smażone (można kupić je w sieci). Ono sprawia, że czekolada chrupie!
Składniki (1 duża tabliczka 450g.):
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g smażonego ciasta kataifi (Kadayif)
- 150 g kremu pistacjowego (ze słoiczka)
- złoty brokat spożywczy (opcjonalnie) do dekoracji
- silikonowa forma do czekolady
Jeżeli korzystacie z surowego ciasta kataifi, to trzeba je wcześniej usmażyć na łyżce masła, aż będzie złociste i chrupiące. Następnie wystudzić.
Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną posiekać. Podzielić na pół. Jedną część roztopić.
W zależności jaką macie moc kuchenki mikrofalowej:
Mikrofala 800W: 3 cykle po 15 sekund, po każdym mieszać! I kolejne 2 cykle po 5-7 sekund, również po każdym mieszać. Aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Mikrofala 1000W 3 cykle po 10 sekund, po każdym mieszać. Kolejne 2-3 cykle po 5 sekund, po każdym mieszać.
Czekoladę można również roztopić w kąpieli wodnej.
Formę do czekolady oprószyć złotym barwnikiem spożywczym. Wylać roztopioną czekoladę (100g). Dokładnie pokryć dno i boki. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
Smażone ciasto kataifi wymieszać ze 150 g kremu pistacjowego. Wyłożyć na zastygniętą czekoladę w foremce. Dokładnie wyrównać.
Roztopić drugą połowę czekolady (100g) i wylać na wierzch. Wyrównać. Ponownie schłodzić 15 minut w zamrażarce, lub kilka godzin w lodówce.
Zachęcam, obejrzycie krótki film z przygotowania CZEKOLADY DUBAJSKIEJ: