czekolada dubajska
bez pieczenia desery NA SŁODKO

Czekolada Dubajska – PRZEPIS

czekolada dubajska
czekolada dubajska

Przepis na czekoladę dubajską jest niezwykle prosty! Możecie przygotować ją samodzielnie w domu. Jest pyszna i ma niesamowicie chrupiące wnętrze! Potrzebujecie jednak foremki do czekolady dubajskiej. Jest ona głęboka, aby zmieściła odpowiednią ilość nadzienia. Ciasto kataifi wykorzystałam gotowe, smażone (można kupić je w sieci). Ono sprawia, że czekolada chrupie!

Składniki (1 duża tabliczka 450g.):

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g smażonego ciasta kataifi (Kadayif)
  • 150 g kremu pistacjowego (ze słoiczka)
  • złoty brokat spożywczy (opcjonalnie) do dekoracji
  • silikonowa forma do czekolady

Jeżeli korzystacie z surowego ciasta kataifi, to trzeba je wcześniej usmażyć na łyżce masła, aż będzie złociste i chrupiące. Następnie wystudzić.

Sposób przygotowania:

Czekoladę mleczną posiekać. Podzielić na pół. Jedną część roztopić.

W zależności jaką macie moc kuchenki mikrofalowej:

Mikrofala 800W: 3 cykle po 15 sekund, po każdym mieszać! I kolejne 2 cykle po 5-7 sekund, również po każdym mieszać. Aż do uzyskania płynnej konsystencji.

Mikrofala 1000W 3 cykle po 10 sekund, po każdym mieszać. Kolejne 2-3 cykle po 5 sekund, po każdym mieszać.

Czekoladę można również roztopić w kąpieli wodnej.

Formę do czekolady oprószyć złotym barwnikiem spożywczym. Wylać roztopioną czekoladę (100g). Dokładnie pokryć dno i boki. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut.

Smażone ciasto kataifi wymieszać ze 150 g kremu pistacjowego. Wyłożyć na zastygniętą czekoladę w foremce. Dokładnie wyrównać.

Roztopić drugą połowę czekolady (100g) i wylać na wierzch. Wyrównać. Ponownie schłodzić 15 minut w zamrażarce, lub kilka godzin w lodówce.

Zachęcam, obejrzycie krótki film z przygotowania CZEKOLADY DUBAJSKIEJ:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *