To przepyszne i proste do przygotowania ciasto z truskawkami i kremem na bazie śmietany i sera mascarpone. Można je zrobić w formie torcika, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej. Jest lekkie i ma dużo truskawek.
Składniki (tortownica ok. 22-24 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo: 500-600 g świeżych truskawek
1 galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor. Wystudzić. Za pomocą nożyka usunąć wierzchnią cienką warstwę.
Schłodzoną śmietankę lekko ubić. Dodać cukier puder, oraz ser mascarpone. Miksować do uzyskania gęstego kremu.
Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek. Wyłożyć krem. Ponownie wyłożyć warstwę truskawek. Na wierzch wylać schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.