ciasto wiewiórka
ciasta

Ciasto WIEWIÓRKA

ciasto wiewiórka
ciasto wiewiórka

Jesienne ciasto z jabłkami i dużą ilością bakali. Bogato nadziane orzechami, żurawiną i czekoladą. Pyszne, wilgotne, najlepiej smakuje następnego dnia. Koniecznie spróbujcie!

Składniki (forma 24 cm x 24 cm):

  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jabłka (700 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich (może być mix płatków migdałów i orzechów włoskich)
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10 minutach odcedzić. Czekoladę i orzechy posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ok. 300 g startych jabłek).

Do jabłek dodać cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopione, wystudzone masło. Zmiksować do połączenia.

Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać łyżką lub szpatułką.

Dodać posiekany orzechy, czekoladę, żurawinę, oraz jabłka. Wymieszać łyżką do połączenia.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24 cm. x 24 cm.). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra- dół) ok. 40 minut. Do suchego patyczka.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania ciasta:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *