Jesienne ciasto z jabłkami i dużą ilością bakali. Bogato nadziane orzechami, żurawiną i czekoladą. Pyszne, wilgotne, najlepiej smakuje następnego dnia. Koniecznie spróbujcie!
Składniki (forma 24 cm x 24 cm):
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jabłka (700 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g orzechów włoskich (może być mix płatków migdałów i orzechów włoskich)
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10 minutach odcedzić. Czekoladę i orzechy posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ok. 300 g startych jabłek).
Do jabłek dodać cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopione, wystudzone masło. Zmiksować do połączenia.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać łyżką lub szpatułką.
Dodać posiekany orzechy, czekoladę, żurawinę, oraz jabłka. Wymieszać łyżką do połączenia.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24 cm. x 24 cm.). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra- dół) ok. 40 minut. Do suchego patyczka.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania ciasta: