


Przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe. Krem z sera mascarpone i serka Philadelphia świetnie pasuje. Idealne o każdej porze roku.
Składniki (tortownica 24 cm.):
Ciasto:
- 240 g startej marchewki
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka rozm. L
- 150 ml oleju
- 220 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich
- 80 g drobno pokrojonego jabłka lub musu jabłkowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 150 g serka typu Philadelphia
- 100 g cukru pudru
do dekoracji: marcepanowe/cukrowe marchewki i kwiatki
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać lub rozdrobnić malakserem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać niewielką strużką olej, cały czas miksując.
Dodać startą marchew, posiekane orzechy, jabłko (lub mus jabłkowy), oraz wiórki kokosowe. Wymieszać łyżką do połączenia.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, oraz cynamonem. Przesiać do całości. Wymieszać delikatnie łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem lub olejem. Przełożyć ciasto.
Pieczenie: 170 stopni (grzanie góra-dół) 40 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przekroić na pół.
Krem: W misce umieścić mascarpone, serek Philadelphia oraz cukier puder. Zmiksować do połączenia i uzyskania gęstego kremu.
Na dolnej części ciasta rozsmarować mniejszą część kremu. Przykryć drugą połówką. Lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Można pokryć wierzch i boki, lub sam wierzch. Udekorować.
Przed podaniem schłodzić minimum godzinę w lodówce. Gotowe ciasto również przechowywać w lodówce, do 3-4 dni.
Zachęcam, obejrzycie film z jego przygotowania: