ciasto marchewkowe
Bez kategorii ciasta NA SŁODKO

Ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

Przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe. Krem z sera mascarpone i serka Philadelphia świetnie pasuje. Idealne o każdej porze roku.

Składniki (tortownica 24 cm.):

Ciasto:

  • 240 g startej marchewki
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka rozm. L
  • 150 ml oleju
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 80 g drobno pokrojonego jabłka lub musu jabłkowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g serka typu Philadelphia
  • 100 g cukru pudru

do dekoracji: marcepanowe/cukrowe marchewki i kwiatki

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać lub rozdrobnić malakserem.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać niewielką strużką olej, cały czas miksując.

Dodać startą marchew, posiekane orzechy, jabłko (lub mus jabłkowy), oraz wiórki kokosowe. Wymieszać łyżką do połączenia.

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, oraz cynamonem. Przesiać do całości. Wymieszać delikatnie łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem lub olejem. Przełożyć ciasto.

Pieczenie: 170 stopni (grzanie góra-dół) 40 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przekroić na pół.

Krem: W misce umieścić mascarpone, serek Philadelphia oraz cukier puder. Zmiksować do połączenia i uzyskania gęstego kremu.

Na dolnej części ciasta rozsmarować mniejszą część kremu. Przykryć drugą połówką. Lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Można pokryć wierzch i boki, lub sam wierzch. Udekorować.

Przed podaniem schłodzić minimum godzinę w lodówce. Gotowe ciasto również przechowywać w lodówce, do 3-4 dni.

Zachęcam, obejrzycie film z jego przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *