ciasto francuskie z szynką i serem
inne wypieki przekąski WYTRAWNIE

Ciasto francuskie z emmentalerem i szynką

wypieki z ciasta francuskiego
ciasto francuskie z szynką i serem

Tę przekąskę z ciasta francuskiego musicie spróbować! Bardzo prosta i naprawdę szybka do przygotowania. Idealna na spotkania ze znajomymi, czy też szybką kolację lub śniadanie.

Składniki 6 szt.

  • 1 op. ciasta francuskiego 230 g
  • 100 g szynki
  • 6 plastrów topionego sera emmentaler
  • 40-50 g startego żółtego sera
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego umieścić 1 plaster topionego sera emmentaler. Następnie umieścić pokrojoną szynkę i na wierzchu posypać serem. Pozostawić ok. 0,5 cm wolnych brzegów

Boki kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem. Skleić rogi i zagiąć boki formując sakiewki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystające kawałki ciasta francuskiego posmarować jajkiem.

Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 16-17 minut do złocistego koloru. Chwilę przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby były ładnie zarumienione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *