Tę przekąskę z ciasta francuskiego musicie spróbować! Bardzo prosta i naprawdę szybka do przygotowania. Idealna na spotkania ze znajomymi, czy też szybką kolację lub śniadanie.
Składniki 6 szt.
- 1 op. ciasta francuskiego 230 g
- 100 g szynki
- 6 plastrów topionego sera emmentaler
- 40-50 g startego żółtego sera
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego umieścić 1 plaster topionego sera emmentaler. Następnie umieścić pokrojoną szynkę i na wierzchu posypać serem. Pozostawić ok. 0,5 cm wolnych brzegów
Boki kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem. Skleić rogi i zagiąć boki formując sakiewki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystające kawałki ciasta francuskiego posmarować jajkiem.
Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 16-17 minut do złocistego koloru. Chwilę przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby były ładnie zarumienione.
Koniecznie zobaczcie film z ich przygotowania: