Drożdżówka z twarogiem, rabarbarem i oczywiście masą kruszonki! Pyszna, wilgotna, idealna jako deser do kawki, a nawet drugie śniadanie.
Składniki :
- 380 g mąki pszennej typ 500-550
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 70 g cukru
- 60 g masła
- 2 żółtka rozm. L
Dodatkowo:
- 300 g rabarbaru
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 90 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i ok. 6 łyżek letniego mleka (z przepisanych składników, nie dodatkowe). Wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, oraz sól, roztopione letnie masło, żółtka. Dodać także rozpuszczone drożdże. Całość wyrabiać przez kilka minut, mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doczynić niewielką ilość dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W chłodnym miejscu czas wyrastania może ulec wydłużeniu. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Rabarbar umyć i pokroić w ok. 2 cm paski. Twaróg przenieść na duży talerz. Dodać 3 łyżki cukru oraz 1 jajko. Rozgniatać widelcem, aż do dokładnego połączenia.
Kruszonka: w misce umieścić mąkę, cukier i masło. Rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
Blachę o wymiarach ok. 24 cm x 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Można natłuścić palce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Wierzch posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 15-20 minut.
Za pomocą łyżki punkowo wykładać twaróg. Następnie wyłożyć po całości rabarbar. Obsypać obficie kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół) ok. 40 minut.