

Bardzo proste ciasteczka na Halloween. Nietoperze, duszki i dynie. Pyszne i maślane. Są bardzo proste, możecie je przygotować z dziećmi. Do dekoracji wystarczy lukier i cukrowe pisaki. Dobrze sprawdzi się też plastyczna masa cukrowa. Do ciasta można dodać ulubiony aromat lub zrobić smakowy lukier.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mleka
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- opcjonalnie: cukier waniliowy lub aromat do dekoracji: masa cukrowa, lukier, barwniki spożywcze, cukrowe pisaki, cukrowe oczka
Sposób przygotowania:
Mąkę umieścić w misce. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszać.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami jak na kruszonkę. Dodać jajko, oraz opcjonalnie aromat lub cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Oderwać 1/3 ciasta. Większą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Do odłożonej 1/3 części ciasta dodać łyżeczkę mleka, oraz 1,5 łyżki kakao. Ponownie zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto, cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać ciastka od wybranych wykrawaczy.
Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Do lekko złocistego koloru.
Całkowicie wystudzone ciasteczka można udekorować. Można je pokryć masą cukrową, lukrem z dodatkiem barwników spożywczych i pisaków cukrowych. Oczka można kupić gotowe cukrowe lub samodzielnie wykonać z masy cukrowej.
Zachęcam obejrzycie mój film z przygotowania ciasteczek, oraz ich dekorowania: