


Hiszpańskie pączki, które możecie przygotować w domu. Są przepyszne! Chrupkie i jednocześnie rozpływają się w ustach. Ciasto parzone przygotowuje się bardzo szybko. Z sosem czekoladowym smakują najlepiej, ale można też zrobić posypkę cukrową z cynamonem.
Ciasto parzone:
- 240 ml wody
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 litr oleju do smażenia
Sos czekoladowy:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady (ok. 65% kakao)
- 75 ml śmietanki 30%
- 25 g masła
Sos czekoladowy wychodzi tak przepyszny, że polecam zrobić od razu podwójną porcję!
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, szczyptę soli oraz masło. Podgrzewać do rozpuszczenia.
Zagotować. Wyłączyć grzanie i wsypać mąkę. Energicznie mieszać do połączenia.
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścian garnka, ponownie włączyć grzanie na małej mocy. Mieszać i podgrzewać 2 minuty.
Gotowe ciasto wystudzić.
W misie miksera umieścić wystudzone ciasto. Dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując. Można też mieszać ręcznie silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z dosyć szeroką końcówką.
W głębokiej patelni o średnicy 24 cm rozgrzać litr oleju. Olej należy ogrzewać powoli do uzyskania temperatury 175-180 stopni.
Wyciskać porcje ciasta prosto do rozgrzanego oleju, odcinając nożyczkami lub nożem. W trakcie smażenia odwrócić je na drugą stronę. Łączny czas smażenia to 3-4 minuty.
Churrosy wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nadmiaru tłuszczu.
Sos czekoladowy: W rondelku umieścić śmietankę oraz obie czekolady. Dodać także masło. Ogrzewać na niedużej mocy grzania, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos przelać do miseczki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Gdyby sos zastygł wystarczy go podgrzać.
Zachęcam obejrzyjcie film z przygotowania churros: