Choinka z drożdżowych bułeczek z masełkiem czosnkowo ziołowym oraz serem. Pyszne, domowe pieczywo, które można upiec w święta. Takie świeżutkie, cieplutkie bułeczki smakują obłędnie. Przygotowanie jest proste i szybkie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 2 łyżki czosnkowo-ziołowego masełka, garść startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz trochę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, pozostałym cukrem, mlekiem, wodą oraz olejem. Zagnieść ciasto.
Przykryć je folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 26 bułeczek. Aby choinka była ładnie symetryczna można odważać na wadze porcje ciasta, każda po ok. 32 g. Uformować kuleczki.
Ułożyć je w kształcie choinki, na blaszce piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na 20 minut.
Bułeczki delikatnie posmarować ziołowym masełkiem i obsypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 20 minut. Do złocistego koloru.