

Te cake pops to pieczona wersja tego deseru. Pyszne, idealnie okrągłe kuleczki obtoczone w czekoladzie. Można je obsypać dowolnymi posypkami cukrowymi, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Po zastygnięciu można je udekorować pisakami cukrowymi.
Składniki (27 szt. o średnicy 3 cm.):
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 55 g masła
- do dekoracji: 1 tabliczka białej i mlecznej (lub ciemnej) czekolady, cukrowe posypki, cukrowe pisaki
- dodatkowo: silikonowa forma oraz patyczki do cake pops
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać cukier oraz jajka. Zmiksować. Dodać masło. Miksować ok. 4 minuty.
Silikonowe foremki do cake pops wypełnić ciastem. Przykryć wieczkiem. Dokładnie docisnąć. Uderzyć 2 razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczenie w piekarniku: 190 stopni (grzanie góra-dół) ok. 15 minut.
Air Fryer: 160 stopni 13-15 minut.
Upieczone kuleczki po chwilowym przestudzeniu wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
Roztopić 2 kostki czekolady. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, co kilkanaście sekund mieszając. Zanurzać końcówki patyczków i ruchem wkręcającym wbić w środek kulek. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Roztopić tabliczkę mlecznej czekolady oraz osobno białej czekolady. Zanurzać kulki w czekoladzie. Strzepnąć z nadmiaru czekolady. Obsypać posypkami.
Część kulek można pozostawić w samej czekoladzie, a po zastygnięciu udekorować cukrowymi pisakami.
Zachęcam, obejrzyjcie film z ich przygotowania: