cake pops
desery NA SŁODKO Walentynki

Cake pops – idealny deser na Walentynki

cake pops
cake pops

Te cake pops to pieczona wersja tego deseru. Pyszne, idealnie okrągłe kuleczki obtoczone w czekoladzie. Można je obsypać dowolnymi posypkami cukrowymi, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Po zastygnięciu można je udekorować pisakami cukrowymi.

Składniki (27 szt. o średnicy 3 cm.):

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g masła
  • do dekoracji: 1 tabliczka białej i mlecznej (lub ciemnej) czekolady, cukrowe posypki, cukrowe pisaki
  • dodatkowo: silikonowa forma oraz patyczki do cake pops

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać cukier oraz jajka. Zmiksować. Dodać masło. Miksować ok. 4 minuty.

Silikonowe foremki do cake pops wypełnić ciastem. Przykryć wieczkiem. Dokładnie docisnąć. Uderzyć 2 razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Pieczenie w piekarniku: 190 stopni (grzanie góra-dół) ok. 15 minut.
Air Fryer: 160 stopni 13-15 minut.

Upieczone kuleczki po chwilowym przestudzeniu wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.

Roztopić 2 kostki czekolady. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, co kilkanaście sekund mieszając. Zanurzać końcówki patyczków i ruchem wkręcającym wbić w środek kulek. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.

Roztopić tabliczkę mlecznej czekolady oraz osobno białej czekolady. Zanurzać kulki w czekoladzie. Strzepnąć z nadmiaru czekolady. Obsypać posypkami.

Część kulek można pozostawić w samej czekoladzie, a po zastygnięciu udekorować cukrowymi pisakami.

Zachęcam, obejrzyjcie film z ich przygotowania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *