domowe hamburgery
dania główne WYTRAWNIE

Burger wołowy II

hamburger wołowy

hamburgery wołowe

To kolejna odsłona hamburgerów z wołowiną. Za każdym razem wychodzą coraz pyszniejsze. Ten burger z wołowiną to klasyk.

Składniki (3 spore burgery):

Burgery:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • 3 bułki hamburgerowe (można kupić gotowe lub upiec je samodzielnie) Przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hamburgerowe/
  • kilka listków sałaty lodowej
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka plastrów sera topionego (najlepiej cheddar lub gołda)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka plastrów marynowanych plastrów ogórka (może być sałatka szwedzka, kiszony ogórek lub konserwowy)
  • sos hamburgerowy

Sposób przygotowania:

Mięso przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, oraz przeciśnięty przed praskę lub drobno posiekany czosnek. Dodać także sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić masę rękoma.

Uformować spłaszczone kotlety. Smażyć je na natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. Jednego kotleta można przekroić i sprawdzić czy zadawala Was taki stopień wysmażenia.

burgery wołowe
burgery wołowe

Bułki hamburgerowe podpiec w piekarniku (ok. 3-4 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu). Przekroić na pół.

Na dolnej części bułki umieść plaster sera, pokrojoną sałatę lodową, kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka i cienkie piórka cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *