To kolejna odsłona hamburgerów z wołowiną. Za każdym razem wychodzą coraz pyszniejsze. Ten burger z wołowiną to klasyk.
Składniki (3 spore burgery):
Burgery:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- 3 bułki hamburgerowe (można kupić gotowe lub upiec je samodzielnie) Przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/bulki-hamburgerowe/
- kilka listków sałaty lodowej
- kilka plastrów pomidora
- kilka plastrów sera topionego (najlepiej cheddar lub gołda)
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka plastrów marynowanych plastrów ogórka (może być sałatka szwedzka, kiszony ogórek lub konserwowy)
- sos hamburgerowy
Sposób przygotowania:
Mięso przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, oraz przeciśnięty przed praskę lub drobno posiekany czosnek. Dodać także sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić masę rękoma.
Uformować spłaszczone kotlety. Smażyć je na natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. Jednego kotleta można przekroić i sprawdzić czy zadawala Was taki stopień wysmażenia.
Bułki hamburgerowe podpiec w piekarniku (ok. 3-4 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu). Przekroić na pół.
Na dolnej części bułki umieść plaster sera, pokrojoną sałatę lodową, kotlet, sos, plastry pomidora, ogórka i cienkie piórka cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.