bułeczki miodowe
bułki bułki na drożdżach śniadanie

Bułeczki miodowe

bułeczki miodowe

Bułeczki miodowe, a raczej bardziej miodowo-maślane. Pyszne, mięciutkie, delikatne, lekko słodkie bułeczki. Idealne na śniadanie. Są pyszne, same bez dodatków, a także z masłem, lub z konfiturą również. Na drugi dzień również są mięciutkie i nadal pyszne.

Składniki:

  • 500-550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 90 g płynnego miodu 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 65 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania na wierzchu 

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru. Odstawić na chwilkę. Drożdże z cukrem, bardzo dobrze się rozpuszczą razem. Dodać 60 ml letniego mleka (temp. ok. 30 stopni), wymieszać. 
2. Mąkę przesiać do miski. Zrobić na środku wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. 
3. Do miski z mąką i drożdżami dodać: pozostałe mleko, płynny miód, 2 jajka, sól. Masę wyrabiać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Można to robić ręcznie, jednak masa jest dosyć luźna i trochę trudno się robi dłońmi. Po ok. 10 minut wyrabiania masy dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać kolejne 5-10 min. Chwilę to trwa zanim ciasto przyjmie całe masło. 
4. Jeżeli masa będzie bardzo klejąca to podsypać trochę mąki. Masa musi dać się swobodnie wyjąć z miski. 
5. Ciasto pozostawić w misce oprószonej mąką i przykryte bawełnianą ściereczką, do wyrośnięcia na 1-1,5h. aż podwoi swoją objętość. Jeżeli macie piekarnik z możliwością ustawienia 30 stopni, to warto skorzystać, gdyż są to idealne warunki dla ciasta drożdżowego i już po godzinie jest pięknie wyrośnięte. 
6. Po wyrośnięciu ciasta, chwilę wyrabiać je na stolnicy podsypanej mąką. Podzielić na 12 części. Każda bułeczka ma ok. 85g.-90g. Uformować kulki i układać je na dużej blaszce, o wymiarach ok. 32 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie są już na blaszce, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 
7. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *