bułeczki dyniowe
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Bułeczki dyniowe

bułeczki dyniowe
bułeczki dyniowe

Te bułeczki dyniowe, nie tylko wyglądają fantastycznie, ale także tak smakują! Są delikatne, mięciutkie. Dla mnie smakowały trochę jak chałka, tylko z mniejszą zawartością cukru. Pyszne z domową konfiturą na słodko, a także na słono z domowym twarożkiem. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, z masełkiem były obłędne. Zawijanie bułeczek sznurkiem, przed pieczeniem okazało się proste. Poszło naprawdę sprawnie. A dla tego efektu, naprawdę warto poświęcić trochę czasu.

Składniki (12 sztuk):

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni
  • 170 ml mleka
  • 1 jajko rozm. L
  • 45 g masła
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 35 g cukru (3 płaskie łyżki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sznurek wędliniarski

Sposób przygotowania:

  1. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia. W przypadku suszonych drożdży nie należy robić rozczynu, tylko dodać je bezpośrednio do mąki.
  2. Do miski przenieść mąkę, dodać sól, pozostałe mleko, puree dyniowe, jajko, oraz roztopione letnie masło. Wyrabiać masę mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez 10 minut, na średnich obrotach. Ciasto powinno odchodzić do ścian miski. W razie potrzeby doczynić 1-2 łyżki mąki i jeszcze wyrabiać.
  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Żeby były równe, można odważać po ok. 80 g ciasta.
  5. Formować okrągłe kuleczki. Każdą owinąć dosyć luźno sznurkiem nadając kształt. Sznurek powinien dzielić bułeczkę na 8 części. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół), piec ok. 23 minuty.
bułeczki dyniowe
bułeczki dyniowe
  1. Z jeszcze ciepłych bułeczek wyciągnąć sznureczki. Najlepiej najpierw rozciąć je nożyczkami, a potem delikatnie usunąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *