Aromatyczny, intensywny w smaku kurczak w mięciutkiej bułeczce bao. Bułeczki bao to drożdżowe bułeczki przygotowane na parze. Ja skorzystałam z gotowych bułeczek. Można je oczywiście przygotować samemu.
Składniki:
- 8 bułeczek bao (gotowanych na parze)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
- 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- posiekany kawałek imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Pozostałe składniki:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 marchewka
- 1/2 zielonego ogórka
- kawałek czerwonej papryki
- 1/2 pomidora
- sos: czosnkowy, sweet-chili, lub inny ulubiony
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na 30-60 minut.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na łyżce oleju (smażyć kilka minut, często mieszając, na sporej mocy grzania).
Bułeczki bao przygrzać na parze. Wypełnić je kurczakiem, paskami marchewki, kawałkami ogórka, pomidora i papryki. Polać wybranym sosem.