bułeczki bao z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Bułeczki bao z kurczakiem

bułeczki bao z kurczakiem
bułeczki bao z kurczakiem

Aromatyczny, intensywny w smaku kurczak w mięciutkiej bułeczce bao. Bułeczki bao to drożdżowe bułeczki przygotowane na parze. Ja skorzystałam z gotowych bułeczek. Można je oczywiście przygotować samemu.

Składniki:

  • 8 bułeczek bao (gotowanych na parze)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
  • 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • posiekany kawałek imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Pozostałe składniki:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • sos: czosnkowy, sweet-chili, lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na 30-60 minut.

Zamarynowanego kurczaka usmażyć na łyżce oleju (smażyć kilka minut, często mieszając, na sporej mocy grzania).

Bułeczki bao przygrzać na parze. Wypełnić je kurczakiem, paskami marchewki, kawałkami ogórka, pomidora i papryki. Polać wybranym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *