babeczki marchewkowe
muffinki NA SŁODKO

Babeczki marchewkowe

muffinki marchewkowe
Babeczki marchewkowe

Jesienne, pyszne babeczki marchewkowe. Idealne do kubka gorącej herbatki. Kupiłam jesienne foremki do babeczek, ale w klasycznych też wychodzą wspaniale. Muffinki wyszły mięciutkie i wilgotne. Nuta pomarańczy bardzo pasuje.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej (160 g)
  • 1 szklanka startej marchewki (140 g)
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z pomarańczą (lub trochę startej skórki pomarańczowej), można zastąpić również cukrem waniliowym
  • 30 g posiekanych płatków migdałów lub innych orzechów
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy + odrobina mąki lub papierowe papilotki

Sposób przygotowania:

Kilka marchewek obrać i zetrzeć na tarce do warzyw o drobnych oczkach. Tak, aby wyszło 140 g startej marchewki (1 szklanka).

W misce ubić jajka z cukrem oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Dodać cukier z pomarańczą lub skórkę pomarańczową. Krótko zmiksować. Wlać olej wolną stróżką miksując na średnich obrotach.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z ciastem. Dodać też posiekane płatki migdałów lub innych orzechów oraz startą marchew. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.

Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. W klasyczne foremki wystarczy włożyć papierowe papilotki. Wypełnić je ciastem, ale nie do pełną. Tak do 3/4.

Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 25-30 minut. Do suchego patyczka.

Zachęcam, obejrzyjcie film jak je przygotować:

Babeczki marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *