Muffiny angielskie to mini chlebki lub bułeczki z patelni. Są naprawdę świetne! Nadają się do zapiekania, nadziane szynką, serem, jajkiem lub innymi ulubionymi składnikami. Można też z nich zrobić klasyczne kanapeczki lub podać na słodko z konfiturą.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g miękkiego masła
- 14 g świeżych drożdży
dodatkowo: kasza manna, kasza kukurydziana lub mąka semolina (do podsypywania)
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki, oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia.
W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Zrobić głęboki dołek. Wlać rozpuszczone drożdże. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Drożdże będą miały konsystencję pianki.
Dodać pozostałe mleko oraz letnią wodę. Zmiksować mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). Dodać miękkie masło.
Dalej wyrabiać mikserem przez kilka minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki. Miksę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 8-10 cm. (np. kubkiem). Każdy obtoczyć w kaszy (kasza manna, kukurydziana lub mąka semolina), układać w odstępach na blacie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na 25 minut.
Patelnię lekko natłuścić olejem. Rozgrzać. Delikatnie przenosić bułeczki na pomocą płaskiej łopatki lub szpatułki. Smażyć pod przykryciem, na niedużej mocy grzania po ok. 8-10 minut z każdej strony. Do rumianego koloru.
Wystudzić na kratce.
Propozycja podania: