angielskie muffiny
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO śniadanie

Angielskie muffiny (English muffins)

angielskie muffiny
angielskie muffiny
angielskie muffiny

Muffiny angielskie to mini chlebki lub bułeczki z patelni. Są naprawdę świetne! Nadają się do zapiekania, nadziane szynką, serem, jajkiem lub innymi ulubionymi składnikami. Można też z nich zrobić klasyczne kanapeczki lub podać na słodko z konfiturą.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 14 g świeżych drożdży

dodatkowo: kasza manna, kasza kukurydziana lub mąka semolina (do podsypywania)

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki, oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia.

W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Zrobić głęboki dołek. Wlać rozpuszczone drożdże. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Drożdże będą miały konsystencję pianki.

Dodać pozostałe mleko oraz letnią wodę. Zmiksować mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). Dodać miękkie masło.

Dalej wyrabiać mikserem przez kilka minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki. Miksę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka o średnicy 8-10 cm. (np. kubkiem). Każdy obtoczyć w kaszy (kasza manna, kukurydziana lub mąka semolina), układać w odstępach na blacie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na 25 minut.

Patelnię lekko natłuścić olejem. Rozgrzać. Delikatnie przenosić bułeczki na pomocą płaskiej łopatki lub szpatułki. Smażyć pod przykryciem, na niedużej mocy grzania po ok. 8-10 minut z każdej strony. Do rumianego koloru.

Wystudzić na kratce.

Propozycja podania:

śniadaniowe muffiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *